Aktív ház és az árnyékolástechnika esete

Aki házépítésre adja ma a fejét, és beüti a keresőbe, milyen a jó ház, hogyan építkezzünk, akkor biztos, hogy nem kerüli el a passzívház, és újabban az aktív ház fogalmakat. Mi most a kevésbé ismert aktív házzal foglalkozunk, és leginkább azzal, mi dolga egy ilyen házon az árnyékolónak?

Ahhoz, hogy az aktív ház lényegéhez közelebb kerüljünk, a passzívház definíciójából kell kiindulnunk, ami így hangzik: egy ház akkor passzívház, ha négyzetméterenként nem fogyaszt több energiát 15 kWh-nál/év. (Viszonyításképpen: egy hagyományos téglaszerkezetű épület energiafogyasztása évente 300-400 kWh/m2.) Ez tartalmazza a fűtés, a hűtés, a világítás, a háztartási gépek által elfogyasztott energiát is. Emellett passzívház-minősítéssel bíró anyagokból épül, és megkapta a Német passzívház Intézet hivatalos minősítését (Erről bővebben a következő hírlevelünkben olvashat). A passzívház szinte egyáltalán nem igényel aktív fűtést, a cél a hőveszteség minimalizálása, a belső hőnyereség maximalizálása (hiszen még lakók és a technikai berendezések leadott hőjét is hasznosítja).

Az aktív ház célja, hogy maga termelje meg a működéshez szükséges energiát, és ha lehet, még többet is! Nem arra törekszik, hogy a rásegítő fűtést minimalizálja, hanem arra, hogy a nagyobb hőszükségletét megújuló energiaforrásból nyerje ki. Ezért kerül sok napelem a tetőre, ami ha jól dolgozik, akkor tulajdonképpen visszafelé forgatja a villanyórát, hiszen többet termel, mint amire a háznak szüksége van. Ez a többlet pedig visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az ezt kiszolgáló rendszer komoly, hosszú távú befektetés.

De hogy jön mindehhez az árnyékolástechnika? Úgy, hogy mind a passzív-, mind az aktív ház építése alapos tervezést, egy sor bonyolult számítást igényel, és a tervezés már ott kezdődik, hogy megtaláljuk a legjobb telket a háznak. A természetből nyerhető energia, a szoláris nyereség a telek és a rá épülő ház tájolásán múlik, egyáltalán nem mindegy tehát, honnan érkezik a nap, hol „nyelheti el“ és hasznosíthatja legjobban a ház a nap természetes energiáját. De ami télen kellemes, az nyáron lehet elviselhetetlenül meleg, így az aktív házak ablakaira is kötelező az árnyékolás, az egyik legnépszerűbb az alumínium lamellás zsaluzia és a redőny. De a napsütötte teraszt is árnyékolni kell nyáron, tehát a napellenző is a ház fontos része. Az aktív házra is jellemző (a passzívházakban is megtaláljuk), hogy egy kezelő panelről irányíthatjuk, illetve figyelhetjük a ház működését, és vannak olyan intelligens kapcsolók is, amelyekről irányíthatjuk például a világítás fényerejét, a fűtést-szellőzést, és akár a redőnyöket is.

A Rollstar a német csúcstechnológiát megcsillantó elero motorokkal és vezérlőelemekkel szereli fel kül- és beltéri árnyékolóit, amelyek így gombnyomásra irányíthatók. De mindez messze túlmutat a szimpla kényelmi funkción, hiszen az intelligens házon akkor ereszkednek le a redőnyök, amikor a nap már lemenőben van, így energiát már nem kaphat a ház, viszont a leeresztett lamellák benn tartják a napközben begyűjtött meleget. Az automatizálásnak, a szél- és esőérzékelővel ellátott redőnyöknek itt van óriási jelentőségük.

És azt is hozzá kell tennünk, ha nem építkezünk, és főleg nem aktív ház építésén gondolkozunk, de az energiatakarékosság számunkra is fontos, akkor is érdemes kültéri árnyékolóval, alumínium redőnnyel ellátni az ablakokat, mert még egy hagyományos, de újépítésű lakás esetében is jelentős, mintegy 25 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el. Nem beszélve a régebben épült házakról, ahol ez a mutató akár 40 százalékra is felszökhet!

Árnyékoljunk, védjük otthonunk komfortját aktívan!

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.