Árnyékolás a hossszúra nyúlt nyárra

A napvédelemről való gondoskodás jó esetben már akkor megkezdődik, amikor az építész a házat tervezi, hiszen a jó tájolás, a tetőkinyúlás, a kiugró elem mind besegít az árnyékolásba. De tudjuk, hogy más szögben érkeznek a napsugarak tavasszal, nyár derekán és most, az indián nyár időszakában is. Hogyan oldjuk meg ekkor az árnyékolást?

Az árnyékolástechnika is a tervezőasztalon kezdődik. Többször említettük már, hogy a redőny, a zsaluzia, a védőrács védőtokja az áthidalóban bújhat meg, ha a tervezés/építkezés során eleve gondolunk rá. Szintén a tervezésen múlik, hogy a tetőkinyúlással elérhető árnyékolással élünk-e. Ilyenkor az építész számol, kalkulál, és olyan tetőkinyúlást tervez, amellyel télen hasznosíthatjuk az ablakokon bejutó napsugárzás hőjét, nyáron viszont útját állja a direkt napfénynek. A nap járását, a napsugarak beesési szögét igyekszik figyelembe venni, ami időnként alakulhat az évszakhoz mérten másképp is – mint ezeken a szeptemberi nyári heteken.

A megoldást az okos árnyékolás jelenti, ami ez esetben nem feltétlenül a napellenzőt jelenti, hiszen minden ablak fölé nem szereltethetünk napellenzőt. De akkor mit? Az alumínium redőny és a zsaluzia juthat elsőként az eszünkbe, nem érdemtelenül, mi most mégis másról szólunk: a naphálóról, vagy más néven kültéri rolettáról.

A naphálónak megvan ugyanis az a hatalmas előnye, hogy a lyukacsos textílián át zavartalan a kilátás, hagyja szabadon levegőzni az árnyékolt teret, és nem sötétít be túlságosan, míg az aluredőny és a zsaluzia „masszívabban“ árnyékol, hiszen előbbi lehúzva teljesen árnyékol, míg a zsaluziának csak az elforgatott lamellarésein át szűrődik be világosság.

A napháló tehát szinte észrevétlenül árnyékol, a speciális textília teszi a dolgát. Mivel kültéri árnyékolóról van szó, időjárásálló, UV-stabil tulajdonságokkal ruházták fel, amelyben a szél, az eső nem tehet kárt. A poliészterszál-erősítésű hálótextília krém, bézs, szürke és barna színárnyalatban is létezik, és kitűnően, mindenféle alakváltozás nélkül bírja az extrém hőmérsékletingadozást: -30 és +70 Celsius-fok között tökéletes bírja a hőterhelést. A napháló rolettahengerre tekeredik fel, amit védőtokkal látunk el. A textíliát oldalt acélkötéllel vezetjük meg, vagy szintén alumíniumból készült vezetősínbe rögzítjük, így a légmozgástól, széltől függetlenül stabil a működése. Az alapáron fehér szerkezetet porszórással a vakolat színével harmóniába hozhatjuk.

Élvezzük hát a hosszúra nyúlt nyári napokat, aminek része az otthonunk komfortját növelő, okos árnyékolás is.

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.