Automatizálás


Otthonunkban, irodánkban ma már mi is úgy érezhetjük magunkat, mint ajónéhány évvel ezelőtt látott amerikai film írigyelt főszereplője: fotelünkbenülve - whiskys pohárral a kezünkben vagy anélkül - gombnyomássalmozgathatjuk szalagfüggönyünket, rolettánkat vagy redőnyünket.

}}A lakás, iroda automatizálása nemcsak kényelmesebbé, de racionálisabbá ésbiztonságosabbá is teszi az életet. A legtöbb árnyékoló könnyűszerrel utólag is motorizálható. A hagyományosmotoros működtetésű árnyékolókat pedig egyszerű kiegészíteni rádióvezérlésűegységekkel.

Fény- és szélérzékelőFény- és szélérzékelő 40 évvel ezelőtt, amikor a német elero cég megjelent a piacon az elsőegyedi gyártású redőnymotorral, a redőnygyártók még kinevették. " Motorosredőny? Felesleges!" A piac azonban rácáfolt a kétkedőkre. elero redőnymotorralnemcsak optimális fényviszonyok, kellemes hőmérséklet, de betörésvédelem iselérhető. Naponta többször húzzuk fel illetve eresztjük le a redőnyöket, hogyvédekezzünk a napsütés, a szél, az esővagy a hőmérséklet számunkra zavarószélsőséges hatásai ellen. Intelligens motorok és ProLinevezérlőelemek beépítésével a nyári hőségben is hűvös marad a lakás akár energiafaló légkondicionáló nélkül is, a fogvacogtató hidegben pedigfűtési energiát lehet megtakarítani az automatizált redőnyökkel. Az intelligens időkapcsolók, mint például az AstroTec, azelőre beprogramozott időpontokban vezérlik a redőnyöket akkor is, ha nem vagyunkotthon, így távollétünkben is lakottnak tűnik a ház. Ha a redőny mozgása soránakadályba ütközik – pl. kint felejtett virágcserép –, a motor önmagátólmegáll, hogy a sérülést megakadályozza. A kézi vagy fali távirányítók gombjainaklenyomásával egyenként, csoportosan vagy akár együttesen is működtethetők aredőnyök. A 868 MHz frekvencia biztonságos adatátvitelt tesz lehetővé, nemzavarja más berendezés, például a riasztórendszer használatát. A kapcsolóhoz nemkell hálózatot kiépíteni, így az üzembehelyezéskor időt és pénzt lehetmegtakarítani, és a falvésés okozta rendetlenségtől is megmenekülünk.

Zsaluziáknál fényérzékelő gondoskodhat róla, hogy vakító napsűtésben azsaluzia lamellái automatikusan bezáruljanak, majd a beállításnak megfelelőenszellőzést biztosítva kissé kinyíljanak. Felhős időben a lamellák teljesenkinyílnak. Ha feltámad a szél, az érzékelő utasítására a zsaluziamotor alamellákat összegyűjti, így védve meg az árnyékolót a sérüléstől.

Napellenzőnél fényérzékelő gondoskodhat róla, hogy erős napsugárzásesetén kinyíljon az árnyékoló. Azonban, ha az ég befelhősödik, a napellenzőbecsukódik. A szélérzékelő pedig megvédi a napellenzőt a viharkártól.

Az elero Door Control vezérlése pedig az ipari és garázskapuk,redőnykapuk, biztonsági rácsok ideális és biztonságos üzemeltetését teszilehetővé. A Door control olyan több funkciós vezérlőegység, amely az alapfelszereltségen felül számos biztonsági elemmel is kiegészíthető. Működése soránsokféle veszélyt kell elhárítania pl. rázáródás, becsípődés. Ezekre, továbbá máskomfort igényekre is kínál megoldást az elero rendszer. Az alapvezérlésbővíthető zárólécvédelemmel, infrasorompóval, váltakozó irányt vezérlő lámpával,kulcsos kapcsolóval, húzókapcsolóval, egyéb rádiós eszközökkel, valamintvilágításvezérléssel. Ezekkel teljesen biztonságos működés érhető el. A kompakt4 csatornás kézi távvezérlő négy külön egység távoli működtetését teszi lehetővéegy helyről. Zárható, kihúzható kivitele miatt a véletlen működtetés kizárható,még a zsebünkben sem nyomódhat be az indító gomb.

A német elero Centero épületvezérlés mindent tud az automatizálásról, megnöveli a kényelmi szintet, csökkenti a villany- és fűtésszámlát és stabil működésével az elvárható legmagasabb technológiát hozza. Az elero Centero nem más, mint egy irányítóközpont, amely 15 csatornás vezérlőegységként az otthonunk teljes automatizálását képes ellátni. Bármikor, bárhonnan, távolról is felügyelhetjük a házunkat, lakásunkat, irányíthatjuk a külső és belső árnyékolókat, a világítást, a fűtést, sőt! Gombnyomásra legördülő alumínium redőnyök, fűtésszabályzás hazafelé menet az autóban, roletta leengedése a kanapén ülve a tévézéshez. Ezek az automatizált tevékenységek -amelyek egy applikáció segítségével a mobiltelefonunkról vagy a táblagépről egyszerűen elindíthatók és kontrollálhatók - az okos otthon csak néhány lehetséges funkcióját szemléltetik.

Az elero Centero 868 MHz frekvencián dolgozik router segítségével, így biztosak lehetünk abban, hogy a jel erőssége a ház mind a négy sarkában ugyanolyan erős és megbízható, gyors működést biztosít, ráadásul a 15 csatorna később bővíthető, ha újabb háztartási eszközt vagy árnyékolót szeretnénk bekapcsolni a hálózatba. Az irányításhoz a Centerónak egy külön applikációja van, ami iOS, Android és hamarosan Windows operációs rendszerre is letölthető.

Nem beszéltünk még a biztonságról, amiben az elero Centero valóban új szintre emeli az okos otthon fogalmát. Az elero Centero vezérlőegységhez ugyanis olyan speciális szenzorokat is lehet csatlakoztatni, amelyek érzékelik az erőszakos behatolást az ajtón és az ablakon, és erről tájékoztat is bennünket. A víz-, illetve nedvességszenzor pedig a vízkárok megakadályozásában segít. Ezzel az elero Centero valóban az otthonunk lelke lehet.