Boltíves az ablak? Szalagfüggönnyel még szebb!

Ha a belvárosban sétálva néha föl-fölpillantunk, vagy a népi építészet tornácos házaira, netán a Colosseumra gondolunk, látjuk, hogy a boltív az építészetben nem mai találmány. A boltíves ablakok árnyékolása ma is feladat, amelyre a szalagfüggöny dekoratív és praktikus beltéri megoldást jelent, kiváltképp akkor, ha éppen a helyszínre lett készítve.

Már az ókorban is…, kezdhetnénk ezt a történetet is, és valóban, a boltív az építészetben ekkortájt jelent meg Külön tudománynak számított, csakis gyakorlott mesterek tervezhették és építhették meg e szerkezeteket. A rómaiak idejéből már jónéhány példát sorolhatunk, míg a hazai népi építészetben, a lakóházépítésben a török kor idején terjedt el a boltíves építkezés. A tornácokat szépen ívelték, míg az ablakok, ajtók fölött jórészt lapos ívű, vagy egyenes boltívet alkottak. Tették ezt azért, mert a magyar ember szokásaitól, szépérzékétől idegen volt az erős boltív, másrészt a boltív jóval nagyobb ablakot eredményez, ami nem feltétlenül volt gazdaságos. Ezzel együtt az idők folyamán a boltív tagadhatatlanul beépült az építészek eszköztárába.

Talán a történelmisége, talán a szerkezet erőssége, talán a tetszetőssége, látványa miatt, de ma is kedveljük a boltíves ablakokat. Árnyékolására a 21. század igényeire is válaszolva kell megoldást találni. A válasz pedig a beltéri árnyékolók egyik népszerű típusa, a szalagfüggöny.

A szalagfüggöny mára kilépett az irodai imázsból, és a lakóházakban is kedvelt árnyékoló. Nem is csoda, hiszen hihetetlenül jó „alkalmazkodó képességgel” akár a boltíves ablakokon is tökéletesen mutat, ráadásul igen széles mérettartományban készülhet: egy kicsi, 80 centiméter sugarú ablakocskára, és ami most nekünk érdekes, akár egy öt méter széles ablakra is készülhet szalagfüggöny. A mi feladatunk a tervezgetés: milyen lamellákkal, milyen színben, netán színekben, és milyen mozgatással, gyűjtéssel képzeljük el boltíves ablakunkra a szalagfüggönyt? A Rollstar szalagfüggönyei 63, 90 és 127 milliméter széles lamellákkal készülhetnek, attól függően, hogy az ablak arányainak mi a legmegfelelőb, mi a legszebb. Több száz szín áll rendelkezésünkre, hogy a lamellaszíneket illetően döntsünk. Egy színt, de akár egy szép színskálát is választhatunk, ráadásul még mindig tartja magát az ombre divatja a lakberendezésben is. Miért ne lehetne a szalagfüggönyünk is színátmenetes?! Ha ennél is egyedibbet szeretnénk, fotót is nyomtathatunk a lamellákra. Ha ezt is eldöntöttük, ideje átgondolni, merre szeretnénk összegyűjteni a lamellákat: jobb vagy bal oldalra, vagy a klasszikus függönyök mintjára két oldalra. És mivel? A gyöngyzsinórt a lamellák elforgatására, nyitására-zárására használjuk, míg a gyűjtést húzózsinórral, oldhatjuk meg.

A szalagfüggöny tehát teljesen az igényeinkre, ízlésünkre és boltíves ablakunkra szabható. A Rollstar partner az elkészítésükben

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.