Egész évben árnyékoljunk! – ergonomikus gondolkodás


Jóllehet vénasszonyok nyara van, és jólesik a nap simogató melege, de a vakítása nem. Ugyanígy szép a havon megtörő napsugarak csillogása, de a vakítása nem. Tehát a fény szabályozása ezen időszakban és az előttünk álló téli hónapokban is ugyanolyan fontos, mint nyáron. Emellett az is szempont, hogy olyan árnyékolókkal szereljük fel az ablakokat, ajtókat, amelyekkel begyűjthetjük a nap melegét, de a hővédelemről is gondoskodhatunk.

Nem kevesebb a feladat, mint hogy elérjük: melegítsen, de ne vakítson a nap! Ennek a kihívásnak több árnyékoló berendezés, külső és belső árnyékoló is megfelel. Nézzük, melyik hogyan látja el a feladatot!

Fényszabályozásra talán a legkézenfekvőbb megoldás a szalagfüggöny, ha a belső árnyékolókkal kezdjük a sort. A szalagfüggöny lamelláit könnyen és egyszerűen elforgathatjuk abban a szögben, ahogyan a legkellemesebb atmoszférát teremt adott fényviszonyok mellett. Irodákba, de dolgozószobába és a médiasarok közelében lévő ablakra célszerű alupigmentált lamellákból álló szalagfüggönyt választani, mert ha ezt behúzzuk, akkor még a vakító napfény sem okoz tükröződést a televízió képernyőjén, illetve a monitoron.


A napfény elleni védelemben segít a roletta és a ráncai miatt pliszéfüggönynek nevezett, harmónikaszerűen záródó belső árnyékoló is. A duettfüggöny ugyancsak segíti a zavaró napsugarak megszűrését, illetve kinn tartását. Ezen árnyékolókra a Rollstar széles és színes textíliaválasztékot ajánl, így a funkció mellett az esztétikai igényünk sem szenved hiányt. Ha alumínium réteggel bevont textilt választunk, a napfénnyel együtt érkező UV sugarak is távol tarthatók.

A reluxával felszerelt modern enteriőrben szintén útját állhatjuk a vakító napsugaraknak: tetszés szerint forgathatjuk lamellákat, illetve le- és felhúzhatjuk.

Ha reggelente szívesen ébredünk az ősz színpompájában játszó fák látványára, és egyáltalán nem szeretnénk a külvilágot kizárni otthonunkból, akkor a zsaluzia és a napháló jelenti a megoldást. A tetszőleges szögben forgatható alumínium lamellás kültéri árnyékoló, a zsaluzia kirekeszti a vakító napfényt, és olyan rafináltan, hogy közben a szórt fénynek utat enged a belső terekbe, és a levegőmozgásnak sem állja útját. Kellemes, melengető érzést ad. A napháló ugyancsak megadja ezt az élményt, és annyival több, hogy a kilátást abszolút szabadon hagyja. A lyukacsos textílián keresztül a természetes napfényt zavartalanul élvezhetjük. De hogy bírja egy napháló az őszi-téli időjárás viszontagságait? Jogos a kérdés, és meg is válaszoljuk: a többféle színben is létező textília poliészterszál erősítésű, hogy a szelet, esőt és a használattal együtt járó feszítést bírja. -30 és + 70 Celsius-fok közötti hőmérsékleten alakváltozás nélkül alkalmazható.

És elérkeztünk a külső árnyékolók legtökéletesebbjéhez, az alumínium redőnyhöz. Ez a szerkezet télen-nyáron védi az otthonunkat: hol hőt tart benn, hol hőt zár ki. Télen éppen a hőszigetelésben játszott szerepét élvezhetjük, hiszen alumínium redőnyökkel a fűtési költségünket akár a harmadával is csökkenthetjük. A napsugarakat is úgy szűri meg, ahogyan azt a le- vagy felhúzásával mi magunk szabályozzuk. Illetve ha nem mi, akkor intelligens vezérlés, amellyel optimálisan kihasználhatjuk az őszi-téli időszakban is a fényviszonyokat. Elegendő beprogramozunk az elero vezérlő automatikát, és a redőny teszi a dolgát. Egyre fontosabbá és praktikusabbá válik a motorizálás, tekintve, hogy a minimalista építészeti stílus közkedveltségével egyre nagyobb üvegfelületeket, sőt, egész üvegfalat terveznek az építészek a házakra. Ez pedig amilyen szép tud lenni, legalább annyira zavaró is, ha a napfénytől szinte elvakulunk.

Így válik az árnyékolás a megfelelő lakókomfort és a munkahelyi ergonómia megteremtésének szempontjából nélkülözhetetlenné nyáron is és télen is.

Kapcsolódó anyagok

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.