Energiatanúsítvány, avagy otthonunk zöldkártyája

Az energiatanúsítvány fogalmával ugyan már néhány éve ismerkedünk, az energiatakarékosságra és környezettudatosságra irányuló EU-előírások mára igencsak kézzel fogható szabályozásban testesülnek meg. A cél nemes: minden vevő és bérlő tudja meg, hogy energiapazarló vagy éppen takarékos otthont vásárol, illetve bérel. Az energiatanúsítvány tőlünk nyugatabbra értékformáló papíros, vajon nálunk is így lesz? És hogyan segíthet a Rollstar egy jobb energiabesorolású otthon kialakításában?

Az épületek a legnagyobb „energianyelők“, gázt, elektromos áramot az otthonaink, középületeink fogyasztanak a legtöbbet. És ami a legfőbb baj: sokszor indokolatlanul sokat, ami környezetszennyező, energiapazarló. Az Európai Unió szabályokat hozott hát, így 2020-tól gyakorlatilag szinte csak nulla energiaigényű épületek épülhetnek, a passzívházak jövője körvonalazódhat előttünk.

Addig is itt van nekünk az energiatanúsítvány, ami már tavaly kötelező „zöldkártya“ volt ház, illetve 50 négyzetméternél nagyobb lakás adás-vétele, valamint az egy évet meghaladó bérlés esetén. Idén módosult a szabály: kivétel nélkül, még az 50 négyzetméternél kisebb ingatlanra is kötelezően előírták az energiatanúsítvány elkészíttetését. Sőt, ha egy ingatlan már rendelkezik az okirattal, akkor annak eredményét, vagyis a ház, lakás energiabesorolását a hirdetésben is fel kell tüntetni.

A tanúsítvány egyébként tíz évig érvényes, és a legkedvezőbb „A+“ kategóriától a legkedvezőtlenebb „I“ kategóriáig terjed. A „C” kategória a mindenkori energetikai követelményszintnek éppen megfelelő épületet vagy lakást jelenti. Fontos kitétele a papírosnak, hogy a konkrét besoroláson túl szakszerűen rámutat az ingatlan energetikai szempontból gyenge pontjaira, költséghatékony, és ami lényeges, megvalósítható felújítási javaslattal is előáll. Ez szintén segítség a vásárlónak, hiszen eldöntheti, hogy a javasolt korszerűsítéssel együtt belevág-e az ingatlanvételbe, vagy sem.

Ez évtől a tanúsítványokról központi nyilvántartás készül. Az e-tanúsítás elektronikusan intézhető: a tanúsító cég tölti fel a nyilvántartásba, amelyet formailag és számszakilag is automatikusan ellenőriznek. Ha rendben találják a tanúsítványt, akkor megjelennek az adatok az adatbázisban, a tanúsítvány kap egy azonosító kódot és egy egységes összefoglaló előlap generálódik hozzá. A hiteles tanúsítványt kinyomtatja a tanúsító fél és aláírja – ez az utolsó mozzanat. Az adásvétel, illetve a tartós bérletről kötött szerződésben szerepeltetni szükséges az azonosító kódot, a vevőnek csatolni kell a hiteles energitanúsítványt is.

Hogy mennyibe kerül az energiatanúsítvány? Rengeteg tényező alakíthatja az árat, de egy átlagos esetben körülbelül tíz-tizenötezer forintos költséget jelent, ami nagy valószínűséggel beépül az ingatlan kínálati árába.

A nyugati országokban, ahol már évek óta figyelnek az energiatanúsítványra, az abban foglaltak értéknövelő, illetve -csökkentő tényezővé léptek elő. Egy rossz besorolást kapott ingatlant bizony nehezebb eladni, illetve erős alkuhelyzetet teremt. Nos azt, hogy ez a szemlélet hazánkban érezhetővé válik-e a közeljövőben, megjósolni még korai volna, de az bizonyos, hogy az energiahatékonyság mára kulcsfogalommá vált a magyar építőiparban is.

Egy épület energiahatékonysága a fűtés, a gépi hűtés, a villamosenergia-felhasználás paramétereiben ölt testet. Mindettől elválaszthatatlan többek között az ingatlan szigetelése, a tető, a nyílászárók állapota. Mert hiába a legtakarékosabb kondenzációs kazán, ha a régi, rossz nyílászárókon megszökik a meleg. De azt is jó tudni, hogy még egy jól szigetelő ablakokkal felszerelt lakásban is mintegy 30 százalék energiamegtakarítást hoznak az alumínium redőnyök!

A jó nyílászárók és az alumínium redőnyök tehát hosszú távra szóló, értéknövelő befektetést jelentenek, amelyek jó hatással vannak a pénztárcánkra, és ha úgy alakul, az energiatanúsítvány értékeire is.

Keressen bennünket, ha energianyerő nyílászárókat és redőnyöket szeretne az otthonára!

Kapcsolódó anyagok

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.