Energiatanúsítvány és árnyékolás

Az energiatakarékosság, energiahatékonyság alapvető célkitűzés, fejlesztési szempont az építőiparban, ami egyrészt a Föld természeti forrásainak kizsákmányolása ellen hat, másrészt a gazdaságos, fenntartható épületek létrehozását célozza. Erről ez évtől az ingatlan eladás-vétel, illetve bizonyos esetben bérbeadás alkalmával feketén-fehéren tájékoztatja a vevőt az ingatlan energiatanúsítványa, zöldkártyája. Abban, hogy jó „bizonyítványt“ kapjon az ingatlan, az alumínium redőnyök is besegíthetnek.

Bár az újépítésű épületekre már korábban – 2009-től – kötelező volt az energiatanúsítvány kiállíttatása, ez év január elsejétől a használt ingatlanok adás-vételéhez, sőt, az egy évnél hosszabb időszakra albérletbe adott, 50 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű ingatlanokra is kötelező. A tanúsítványt az átírásnál be kell csatolni a hivatalos kérelem mellé, amikora földhivatalban eljárunk.

A papirost kizárólag arra jogosult szakemberek (a mérnökkamarák honlapján megtaláljuk őket) végezhetik, akik alapos méréseket végeznek a helyszínen. Megvizsgálják többek között, hogy mennyire hatékony az épület energiafelhasználása, hol szökik meg az energia, milyen villanyvezetékek futnak a falban, jók-e a nyílászárók, vannak-e hőhidak, milyen az épületgépészeti rendszer. Mindez egy újépítésű ház esetén viszonylag könnyebb feladat, hiszen ott még megvannak a kiviteli és engedélyezési tervek, a műszaki tervdokumentáció. Nagyobb a gond a régi építmények esetén, ahol a szakértő akár kisebb falbontással, hőkamerával is tájékozódhat az ingatlan állapotáról. Fontos megjegyezni, hogy soha nem csak az adott lakást vizsgálja a szakértő, hanem a társasházi és panelszomszédokat is!

A építményt, lakást egy tízes skálán helyezik el, ahol az „A“ a legjobb, az „I“ a legenergiapazarlóbb jelzőt kapja. És ahogyan az éremnek két oldala van, az energiatanúsítvány megítélése is kettős lehet. Az eladónak/bérbeadónak nyilván „macera“, ami még pénzbe is kerül, a vevőnek azonban egy korrekt, szakszerű tájékoztatás az adott épület, lakás állapotáról. Ez alapján dönthet, és nem az alapján, hogy sárga csekkeket dugnak az orra alá, bizonyítandó: „alig van gázszámlánk“… Jó energiatanúsítvány birtokában valószínűleg könnyebb értékesíteni az ingatlant, és még egy közepesre vizsgázott lakásnál is megmarad a mérlegelés lehetősége, hiszen a potenciális vásárló tisztába kerülhet a későbbi felújítási munkálatokkal, és ennek birtokában dönthet a vásárlásról/bérlésről.

És mennyibe kerül ez nekem? Jogos a kérdés. Korrekt díjszabással nem lehet szolgálni, hiszen az több tényező függvénye, de annyi elmondható, hogy 15 és 60 ezer forint között mozoghat az energiatanúsítvány költsége: egy átlagos családi házé mintegy 30-35 ezer, egy társasházi lakásé pedig 15-25 ezer forintra rúg.

És most ejtsünk szót arról, hogyan segíthet az árnyékolástechnika a jobb energiatanúsítvány megszerzésében. Egyértelmű, hogy ha jók a nyílászárók, már az jó pontot jelent, de még egy újépítésű ingatlan esetén is negyedével csökkentheti az fűtésienergia-felhasználást, régi épület esetén ez a mutató elérheti akár a 40 százalékot is. A Rollstar a helyszíni felmérésnek megfelelően, méretpontosan gyártja le alumínium redőnyeit, amelyek kiváló hőmutatókkal, hosszú távon és biztos működéssel emelik az ingatlan értékét.

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.