Fix ablakok, külső üvegfalak árnyékolása

Az üveghomlokzatok, üvegfalak, fix ablakok – utóbbi akár oldal- vagy felülvilágítóként –népszerű és látványos építészeti megoldások, amelyek ma irodaházak, sőt, a minimál stílus térnyerésével családi házak külső megjelenését határozzák meg. Érthető, hogy az árnyékolástechnikai termékek körültekintő megválasztása különösen fontos ott, ahol hatalmas üvegfelületek, ráadásul fixen beépített ablakok hatékony árnyékolását kell megoldani.

Az irodaházak fő homlokzati jellemzői a hatalmas ablaksorok, sőt, az égbe törő, szinte egybefüggő üvegfelületek. Az ideális esetben dupla vagy tripla üvegablakok a hangszigetelésben fontos szerepet kapnak, de korántsem ez jelenti a legnagyobb kihívást.

ablakablakA nagy üvegfelületekkel párhuzamosan a belső terek hőterhelése drasztikusan megnövekszik, a beáradó napfény nyáron melegít, zavarja a munkavégzést (nem látjuk a monitort, zavarja a papírmunkát stb.), csúcsra járatja a légkondícionáló berendezést, télen pedig hőveszteséget okozhat. A családi házak esetében is hasonló a helyzet, csak épp ott a privát szféránk nyugalmát kell megteremteni árnyékolástechnika segítségével.

A fix ablakok, üveghomlokzatok, -falak árnyékolástechnikai szempontból átgondolt döntést igényelnek, hiszen ami kitűnő megoldás hő-, zajvédelmet, energiatakarékosságot tekintve egy nyitható ablak esetében, az nem feltétlenül jelenti a legjobb árnyékolástechnikai terméket egy fixen beépített ablaknál.

A családi házakon előszeretettel alkalmazott külső árnyékolástechnikai eszköz, az alumínium redőny, és az irodaházakon leggyakoribb zsaluzia is meghibásodhat. És Murphy óta tudjuk: ami elromolhat, az el is romlik. Csak idő kérdése... Elszakadhat az alumínium redőny mozgatására használt heveder, kárt tehet benne az időjárás. A több emelet magasságba felszerelt zsaluziát is megviselheti egy nagy erejű szél, mert nincs szélérzékelővel ellátva. Hibaforrás lehet, ha az irodában dolgozók megfeledkeznek a zsaluziáról, és ezzel kiteszik az időjárás viszontagságainak. Gyakori, hogy az irodákban motorral felszerelt zsaluziákat használnak. Az elektronikus működtetés előnye – a kényelmes árnyékolás mellett – a zsaluzia csoportos vezérelhetősége, ami azonban újabb hibaforrást rejthet magában.

Mivel az alumínium redőny és a zsaluzia külső árnyékoló, a hiba legtöbbször az ablak külső felén, a külső szervizfedélben keresendő… De hogyan javítható meg a meghibásodott külső árnyékoló, ha nem nyitható az ablak? Persze több emeletnyi, kisebb vagyonba kerülő állványozással, esetleg egy fix üvegablak kivételével megközelíthető a külső lamellás árnyékoló, de van ennél logikusabb megoldás is: a belső árnyékolás, még akkor is, ha belső árnyékolók, a reluxa, a szalagfüggöny, a pliszé, a duett függöny, roletta hatékonyságában el is marad a külső árnyékolóktól, hosszú távon mégis ezek jelentik az ésszerű és költséghatékony árnyékolási módot.

A Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. mind külső, mind belső árnyékolástechnikai eszközök méretpontos gyártásában és kivitelezésében a segítségünkre van. Így családi házunk fix ablakaira felszereltethetünk divatos, színes szalagfüggönyt, alumínium lamellás reluxát, mintegy negyvenféle textíliából választhatunk rolettát, dönthetünk pliszírozott textilből készült, az üvegfelületre simuló pliszéfüggöny, vagy akár harmonikaszerűen záródó, rejtett mozgatózsinórzatú, esztétikus duett függöny mellett. A Rollstar bemutatótermeiben személyesen megtekinthetjük az egyes árnyékoló típusokat, és igényeinknek megfelelően, szakmai segítséggel válaszhatjuk ki a legmegfelelőbb belső árnyékolót. Az irodaházakban, irodákban legpraktikusabb és legnépszerűbb szalagfüggönyből több mint kétszázféle lamellaváltozatot találunk a Rollstar kínálatában: áttetszőt, poliésztert, pamut-len keveréket, alumíniumot, gazdag színskálában. Az alupigmentált szalagfüggönyt különösen ajánljuk irodákba, használatával ugyanis nem tükröződik a napsugár a monitorokon, még a legtűzőbb napsugárzáskor sem. A szalagfüggöny igazi irodai reklámhordozó is egyben: digitális fotó, céglogó, szlogen nyomtatható a lamellákra, így állandó hirdetési felületként kezelhető a lamellás belső árnyékoló. Mivel a reluxa lamelláinak elforgatásával könnyedén szabályozható, illetve akár teljesen kizárható a belső térbe, irodába jutó fény mennyisége, a reluxa is kiváló eszköze az irodák belső árnyékolásának. Előadóterembe tokozott, veztősínes rolettát javasolunk, amely teljes sötétséget biztosít a helyiségben, így a központi monitort, a kivetítő vásznát zavartalanul, fénycsíkok nélkül élvezhetjük.

A Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. több évtizedes munka- és gyártói tapasztalat birtokában azt mondja, hogy minden nyílászáró, ablak, ajtó árnyékolására van megoldás, csak éppen tudni kell, hogy az igényeknek és helyszíni lehetőségeknek megfelelően melyik alkalmas a legkisebb kockázat és legjobb hatásfok mellett ellátni a feladatát. Kérje ki a Rollstar munkatársainak szakvéleményét, tanácsait!


Kapcsolódó anyagok

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.