Műanyag nyílászáró és penész?

A műanyag nyílászárók két címkét kaptak a köztudatban. Nagyon jók, mert hőszigetelnek, energiatakarékosak, de vigyázni kell, mert épp a kitűnő légzárás miatt a falak penészesedhetnek: nincs természetes szellőzés, a pára lecsapódik a hideg sarkokban, és már meg is jelent a penész. A Front-Tech megcáfolja e széles körben elterjedt tévhitet!

Korunk fenntartható építészeti törekvései között elsőrendű kérdés az energiatakarékosság. Ennek terméke a műanyag nyílászáró is, amely kitűnő hőtechnikai mutatókkal járul hozzá a hőszigeteléshez, és ezzel az energiatakarékossághoz. A köztudatban elterjedt tévhit, hogy a műanyag nyílászárók közvetlenül felelőssé tehetők a falak penészesedéséért.

Pára az ablakonPára az ablakonPár szót a páráról
A pára, a párásodás a lakótérben természetes jelenség: hétköznapi használat során egy négyfős család körülbelül napi öt liter vízgőzt „termel“, magyarul főz, fürdik, tusol, ruhát szárít. Az emberi szervezet páraleadásával is illik számolni, ami egy-két liter vízgőzt jelent személyenként. Ez a páradús levegő elégtelen szellőzés esetén ronthatja a komfortérzetünket, és pára formájában megjelenhet az ablakon. De ez nem a műanyag ablak és ajtó hibája. Párásodást okozhat továbbá a ház helytelen technológiai felépítése, például ha a falak „bedunsztolják“ a házat. Az emiatt keletkező penész és gomba szintén nem a műanyag nyílászáró hibája. Új építésű ház esetén, ha a fal, illetve a beépített anyag nem száradt ki megfelelően, az szintén párásodáshoz vezethet. Nem is akármilyenhez: a víz mennyisége egy helyiségre vetítve akár a száz litert is megközelítheti! Az ennek következtében kialakuló párásodás és penész ugyancsak nem a műanyag nyílászáró hibája!

Ablakba építhető résszellőző és szellőzővasalat
A Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. társvállalata, a Front-Tech Műanyagnyílászáró-gyártó Kft. a német Roplasto cég képviseleteként gyártja egyedi műanyag nyílászáróit: ablakokat, ajtókat, teraszajtókat. A Front-Tech a nyílászárók mellé beépíthető résszellőzőket ajánl, amelyekkel kiküszöbölhető a penész, gombásodás megjelenése. A résszellőző akkor teljesíti feladatát, ha annyi friss levegőt enged be, mint amennyi elhasznált levegő keletkezik a belső terekben, vagyis oda-vissza légmozgást tesz lehetővé. Így alakul ki az ideális páratartalom a lakásban, amely 40-50 százalékot jelent. Ha ennél tartósan magasabb, 60-70 százalék feletti, az kedvező életkörülményeket teremt a penészgombák spóráinak, megtelepszenek és „élik világukat“. A résszellőztető észrevétlenül oldja meg a problémát.
A Front-Tech 3 légkamrás Standard és 5 légkamrás Design ablakcsaládjába kérhetjük az ablakba építhető résszellőzőt, de emellett ezek a műanyag nyílászárók szellőzővasalattal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az ablakkilincs meghatározott elfordításával néhány milliméteres rést képezhetünk a nyílászárókon, ahol cserélődhet a levegő.

Tanuljunk meg szellőztetni!
Egyáltalán nem mond ellent az energiatakarékosságnak a szellőztetés. Csak tudnunk kell a módját! Naponta többször, rövid ideig, úgy 3-5 percig tárjuk szélesre a műanyag ablakok szárnyait és a szemközti ajtót, hogy kereszthuzat keletkezzen. Bár úgy érezhetjük, hogy jelentősen csökkent a levegő hőmérséklete, de az rövid idő alatt vissza is áll, mert a falakat nem hűtjük le folyamatos szellőztetéssel. Ezért nem jó, ha csak résnyire, illetve bukóra nyitjuk ki az ablakokat, de hosszabb időre: egyrészt kihűlnek a falak, ráadásul csak az ablak előtti levegő cserélődik.

Mint mindenben, a műanyag nyílászárók és a penész tekintetében is az ésszerű kompromisszumok, na és a modern technológia hozza meg a sikert. Ésszerű szellőztetéssel és a műanyag nyílászárókba építhető résszellőzővel megelőzhetjük a pára, a penész megjelenését.

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.