Reluxa, az ismeretlen ismerős

A belső árnyékolástechnikai termékek sorában az alumínium lamellás reluxa régóta kiemelt figyelmet kap, lakásba, családi házba és irodába egyaránt előszeretettel választják árnyékolóként. A reluxa felhasználási lehetőségei, működtetési módja, a lamellaválaszték színskálája igen sokrétű, ezért legtöbben ismeretlen ismerősként tekintenek a reluxára.

Az alumínium lamellás reluxa tulajdonképpen a zsaluzia beltéri „rokona", hiszen megjelenésükben hasonlóak: mindkettő lamellás rendszer, csak épp a reluxa beltéri árnyékoló eszköz. És mint beltéri árnyékoló, az árnyékolt helyiségben, belülről rendkívül könnyen szabályozhatjuk a lamellák forgatásával a beszűrődő napfény mennyiségét és irányát.

reluxareluxaA Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. az alumínium lamellás reluxákat a dán Faber cégtől importált alapanyagokból készíti, egyedi méretekben. A domborított lamellák 25 és 16 milliméter széles kivitelben rendelhetők meg a Rollstarnál. Lakkozott alumínium szalagokból készülnek, műanyag bevonatuk fény- és UV-álló pigmenteket tartalmaz, így nem fakulnak ki. A reluxa lamellái igen vékony, 2,5 centiméter széles, U-alakú felfogósínben mozognak, amelynek két végét műanyag dugó zárja le.

Az alumínium reluxa működtetési módjai
Az alumínium lamellás reluxák mindennapi kényelmes használatát többféle technológiával kínálja a Rollstar. Bukó-nyíló ablakokra, teraszajtókra a pálcás működtetés a legelterjedtebb. A lamellák forgatását átlátszó műanyag rúddal, ún. üvegpálcával végezhetjük el, ezzel tudjuk 0 és 90 fokos tartományban, a kívánt mértékben forgatni a lamellákat. A reluxa emelése, illetve leeresztése zsinór húzásával történik, amelyet zárógörgők segítségével a kívánt pozícióban tarthatunk. Hajszálvékony, műanyag bevonatú acéldrótkötéllel, feszített kivitelben készíti ezen alumínium reluxákat a Rollstar.

Az üvegpálca elegánsabb megoldást kínál, mint elődje, a bowden, de e működtetési mód mellett is dönthetünk. A vékony műanyag csőbe húzott bowden végére forgatógomb kerül, ezzel kezelhető, forgatható az alumínium reluxa, az emelést, illetve leengedést zsinórzattal végezhetjük. A hajlékony forgatótengellyel működő alumínium reluxa ablakok közé, illetve elé is beépíttethető.

A gyöngyláncos, vagy mono-control működtetés jelenti ma a legmodernebb technológiát, amikor is az alumínium reluxát egy kezelőelemmel működtethetjük: a lamellák forgatása és emelése-süllyesztése egyetlen golyós zsinórral történik. Különleges, szabadalommal védett zsinórgyűjtő egységeket épít be a Rollstar a felfogó sínbe. A mono-control, azaz gyöngyláncos működtetés során leengedéskor a közel függőlegesen álló alumínium lamellák lezárják a kilátást. Ha ellenkező irányba forgatjuk a gyöngyláncot, a lamellák nyitnak, majd tovább mozgatva teljesen átfordulnak, felfelé haladnak, és az alsó záróléc összegyűjti a lamellákat.
Az alumínium reluxa ablakbarát változata gyöngylánccal működtethető, esztétikus és harmonikus belső árnyékolója a fehér műnyag nyílászáróknak, mivel az üvegfelület méretére illeszkedik a reluxa karcsú fehér felső sínje, nem nyúlnak túl a sarkai, így a por sem tud lerakódni rájuk. Amint bepattintjuk a takarófedeleket, egyetlen rögzítőelem, csavar sem tűnik ki, csak fehér, az ablak keretéhez simuló felületet látunk. Egyetlen kezelőegysége, a gyöngylánc nem lóg be az üveg elé, mivel egy, a nyílászáróra szerelt rögzítőelembe akasztható.

Az alumínium reluxa lamellaszínei
A Rollstar egyedi méretre gyártott alumínum reluxái 25, illetve 16 milliméter széles lamellákkal készülnek, színharmonizált kivitelben. A színharmonizált reluxák lamellaszínei megegyeznek a felső sín, a zsinórzat és a létra színével, ezzel színösszhanggal nagyban hozzájárulva az esztétikus belső bejelenéshez. Mivel a lamellák színválasztéka több mint harmincféle árnyalatot számlál, bármilyen lakberendezési koncepcióba könnyedén beilleszthető az alumínium lamellák, mint esztétikus belső árnyékolók. Az egészen világos, pasztell árnyalatoktól egészen a sötét tónusokig terjed a színpaletta. Ahhoz, hogy megtalálja a legmegfelelőbbet, hívja segítségül online látványtervezőnket! Tudni kell, hogy az alumínum reluxa színének megválasztása nemcsak esztétikai célokat szolgál, hanem funkcionális értékkel is bír, hiszen minden színnek más a reflexiós tényezője, vagyis eltérő hatékonysággal veri vissza a fényt. A helyes választáshoz a Rollstar üzleteiben szakszerű tanácsokat kapunk.

A legújabb trend szerint az alumínium lamellák készülhetnek perforált kivitelben is. A high-tech megjelenést kedvelőknek nem csak a látványuk miatt ajánljuk a perforált lamellákat, de azért is, mert rendkívül jól megszűrik a napsugarakat. E tulajdonsága miatt egyre kedveltebb belső árnyékoló eszköz modern irodákban, irodaházakban.

Az alumínium reluxa széles körű alkalmazhatóságáról
Alumínium reluxát bármely típusú, különleges formájú nyílászáróra is elkészíttethetünk egyedi méretekben a Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. üzemében. A szögletes ablakon és ajtón kívül trapéz, háromszög, kör alakú, boltíves ajtó- és ablaknyílások esetén is kitűnő belső árnyékoló, nyíló és bukó-nyíló ablakokra is felszerelhető. Trapéz, háromszög és boltíves nyílászárók esetében az alumínium reluxa lamellái forgathatók, de nem húzhatók fel. Az alumínium lamellák esztétikus, vékony sínrendszere és a lamellák kis helyigénye miatt akár térelválasztóként is megállják a helyüket, szinte észrevétlenek maradnak felhúzott állapotban.

Kapcsolódó anyagok

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.