Sípályák, amik nem hagyják hidegen

Sípálya a sivatag közepén? Egy ház tetején? Rendszeres olvasóink talán emlékeznek arra, hogy legutóbb megígértük: ezentúl olyan különleges építészeti hírekkel is jelentkezünk, amelyek igazán eredetiek, sőt meghökkentőek. Nos, a most összegyűjtött sípályák garantáltan ilyenek!

A téli sportok szerelmesei nincsenek elkényeztetve hazánkban, hiszen az utóbbi években csupán egy-két napig tartott a síszezon, így utazni kell azoknak, akik hódolni szeretnének a hobbijuknak. Rengeteg csodás sípályára találhatunk külföldön, akad azonban köztük néhány olyan is, amelyek megvalósítják a lehetetlent!

Ilyen például annak a lakóépületnek a terve, amelynek a tetején cserépfedés helyett egy sípálya foglal helyet. A Szlalom Ház névre keresztelt projekt Kazahsztán fővárosában, Asztanában épül majd fel, és ha megvalósul, ez lesz a világ első sípálya tetejű épülete. A tervező legnagyobb inspirációját az jelentette, hogy gyakorlatilag a bejárati ajtók közvetlen közelébe hozhatja el a sípályát, mindezt a város szívében - hiszen a maga is sírajongó építész elárulja, hogy úgy négy óra autóútra van a városhoz legközelebbi sípálya. A tervrajzokból kiderül, hogy a pálya 326 méteres hosszú és 27 méter széles lesz, amit egy látványos, sok-sok üveggel tervezett ház tart majd a hátán.
Természetesen Dubai is beszáll a versenybe, ha szuperlatívuszokról és meghökkentő építészeti megoldásokról van szó. De hogy sípálya a sivatag közepén? Persze, Dubai ezt is megoldotta, hiszen a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Mall of the Emirates épületében már tíz éve üzemel a Ski Dubai! Nem kis teljesítmény ez, tudva, hogy még ilyenkor február táján sincs 25 foknál hidegebb a térségben, a nyári forróságról nem is beszélve. A kb. 25 emeletnyi magas fedett térben öt sípályát alakítottak ki, amelyeket összesen több mint 6000 tonna hó borítja. Naponta készítik a friss havat, hogy vendégek az év minden napján sielhessenek, ha úgy tartja kedvük. Amikor 2005-ben megnyílt ez a fedett pálya, ez volt a világelső.

De kanyarodjunk vissza Európába, egészen pontosan a németországi Bottropba, mert itt működik a világ jelenleg leghosszabb, 640 méteres fedett sípályája. Az Alpincentert még a profi síelők is előnyben részesítik amiatt, hogy itt a 10 másodperc helyett akár 20 másodpercig is csúszhatnak! Maga a sícsarnok egy dombtetőről kanyarodik le, mintha egy nagy C-betűt írna le, miközben 77 méter szintkülönbséget teljesít.

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.