A szellőztetés fontosságáról

Anélkül, hogy megfeledkeznénk a szellőztetés egészségünkre gyakoroltjótékony hatásáról, szakmai megközelítésünkben a műanyag nyílászárók jóhírén esett "foltról" szólunk. Ugyanis rögtön leszögezhetjük: apárásodásért, penészesedésért nem a műanyag ablakok okolhatók, hanem amegfelelő és rendszeres szellőztetés hiánya.

Műanyag nyílászáróMűanyag nyílászáróAhhoz, hogy megállapításunkat árnyaljuk, az építőiparban végbement nagy léptékű technológiai fejlődésről kell szólunk, amelynek keretein belül a nyílászáró rendszerek piacán megjelentek és rövid időn belül jelentős sikereket értek el a műanyag nyílászárók. A fejlesztések hajtóerejét többek közt a hőszigetelés tökéletesítése jelenti, amelynek a műanyag ablakok és ajtók maximálisan megfelelnek: a korszerű alapanyag, a hőszigetelő üveg és a gumitömítés miatt szinte tökéletesen érvényesül a légzárás.

Ennek eredményeként nem szökik ki a meleg otthonunkból, de ezzel együtt fokozottan kell figyelnünk a lakás páratartalmának növekedésére.

A páraképződés egyébként természetes jelenség otthonunkban. Azon túl, hogy minden emberi tevékenység páratermeléssel jár, az olyan egyszerű napi "gyakorlatok", mint a főzés, zuhanyozás, ruhaszárítás során is víz szabadul fel vízpára formájában. Sőt, az akvárium, a házi "virágerdő" is belejátszik a páraképződésbe.

Mindezek eredményeként tehát megnövekszik a belső páratartalom a lakóhelyiségben, és ha nem gondoskodunk a hatékony szellőztetésről, a pára lecsapódik a falfelületeken és az ablakokon. A penészesedés káros jelensége ott üti fel a fejét, ahol legalább három napon át - vagy tovább - 75 százalák a levegő nedvességtartalma.

Ahhoz, hogy a páratartalom ne emelkedhessen káros mértékűre, és ne csapódjon le az ablaküvegeken, ahhoz, hogy ne jelenjenek meg penészfoltok a sarkokban, arról igazán egyszerű módon gondoskodhatunk: szellőztessünk.
Végső soron a páralecsapódásért és a penészesedésért nem a műanyag ablak a hibás, hanem mi magunk, ha nem szellőztetünk. De hogyan? A drasztikus szellőztetés a célravezető, vagyis az, ha naponta kétszer öt-tíz percre szélesre tárjuk ablakainkat, és kereszthuzattal állítjuk helyre otthonunk levegőjének páratartalmát.

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.