Tavaszi nagytakarítás: a napellenzőt se hagyjuk ki!

Hosszú volt a tél, de az egyre gyakrabban előbukkanó napsugarak az embereket is kicsalják a négy fal közül. Itt a tavaszi nagytakarítás ideje kinn is, amikor a téli álmukat alvó kerti bútorokat, árnyékolókat is előkészítjük a szezonra. Mert nincs annál bosszantóbb, amikor "éles helyzetben" jövünk rá, hogy a napellenzőn csúnya foltok éktelenkednek, vagy éppen a madarak céltáblájává vált a ponyva. Nos, ezt megelőzendő, tekerjük ki a napellenzőt, és ellenőrizzük a ponyvák tisztaságát. Tekintve, hogy a napellenző ponyva speciális felületkiképzést kapott a gyártás során, tudnunk kell, hogyan tisztíthatjuk, és mikor jelent egyetlen megoldást a ponyvacsere.

Ahhoz, hogy a napárnyékolók díszei, és ne foltos-koszos elcsúfítói legyenek otthonunknak, legalább egyszer egy évben, a szezon kezdetén kis karbantartást igényelnek, amiért aztán tavasztól egészen az indián nyárig hálásak leszünk. Mivel a napellenző ponyvák arra hivatottak, hogy a napsugaraktól, a csendes esőtől védjenek bennünket, az árnyékolt területet, joggal várható el, hogy strapabíró textíliából készüljön. Ez így is van, a Rollstar ponyvák mindegyike UV-stabilizált, por-, szenny- és víztaszító kivitelben, az időjárásnak ellenálló anyagból készülnek. Azonban a levegő szennyezettsége, valamint a madárpiszok kivédhetetlen "veszélyforrás" egy ponyva számára. Bár jó megoldás, és nagyfokú védelmet jelent a védőtető a ponyván, még kevesen vállalják azt a csekély többletberuházást, amellyel a ponyvát és a napellenző szerkezetét egyaránt védhetnék.

Így marad az, hogy a tavaszi nagytakarítás idején kitekerjük a ponyvát, és ellenőrizzük, hogyan fest a ponyvánk. Ha koszfoltokat fedezünk fel rajta, tilos vegyi tiszítószerekkel nekilátni a munkának, mivel a napellenző ponyvák impregnáltak! Kerti locsolótömlővel célszerű lemosni a textíliát, a makacsabb foltokat pedig folyékony mosószeres szivaccsal finoman áttörölni. Csak akkor tekerjük vissza a ponyvát, ha tökéletesen megszáradt. Amennyiben nem áll módunkban a sokadik emeleten, a balkonon vízsugárral megtisztítani a ponyvát, a Rollstar üzemében nagy nyomású vízestömlővel portalanítjuk.

Előfordulhat, hogy a légszennyeződés okozta vegyi elváltozás, illetve a madárürülék miatt folt keletkezik a textílián - ezt semmilyen módon nem lehet "kiszedni" a textíliából. Ha nagy területet érintett, vagy zavaró, csak a ponyvacsere jelent megoldást. Akkor is a ponyva cseréjét javasoljuk, ha a locsolótömlős tisztítás után sem vagyunk teljesen elégedettek a ponyva tisztaságával, színeivel.

A Rollstar üzemében, bemutatótermeiben majd kétszázféle ponyva közül választhatunk, honlapján - www.rollstar.hu - látványos tervezőprogram segítségével kiválaszthatjuk a nekünk tetsző árnyalatú textíliát, amely felkerülhet a régi napellenzőszerkezetre.

Kapcsolódó anyagok

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.