Többet ésszel, mint légkondigéppel

A 2007 évi kánikula hőmérsékleti adatai inkább lázra, mint levegőhőmérsékletre hasonlítottak: 38,7 fok aztán 39,9 fok sőt 41,9 fok- az ember lázcsillapítóért nyúlna, ha nem tudná, hogy csak a hőmérőről olvastuk le ezeket. A hőségriadó napjai alatt lakásunkban ennek ellenére a hőmérséklet mindössze 26 fokig emelkedett, mesterséges hűtés, légkondicionálás nélkül. A belépő vendégek első mondata: de jó hűvös a lakásotok, van légkondicionálás?


RedőnyRedőnyNincs - bizonygatjuk újra meg újra - de van megfelelő taktikánk. Hiszen a legnagyobb nyárban is hűvös van a vastag falú, régi házakban, templomokban, pincékben. Ezekben sincs légkondicionáló, csak falaik lassan melegednek át és az ablakok keveset vannak nyitva. Persze a mi házunknak nincs méteres fala, és nincs föld alatt. A lényeg két dologban foglalható össze: zárás nappal, szellőztetés éjjel. A zárás nem csak az ablakok zárását, hanem a teljes árnyékolást jelenti, így a mi házunk nem a téli hűvöst őrzi, hanem az éjszakait. Ehhez a sötétítés elengedhetetlen, hiszen a függőleges felületeket 450 W energia éri négyzetméterenként, így az ablakok (átlagos, 0,76 naptényezővel számolva) négyzetméterenként 3,5 kilowattóra (12 600 kJ) energiát engednek a házba (Az adatok Szabó László Alaprajz Építész tervezői napokon elhangzott előadásából valók - ld.: www.archiweb.hu).

Számoljunk csak egy kicsit! Ha csak a déli tájolású nappalit akarnánk hűteni, a két teraszajtó hat négyzetméterén közel 3 kW melegítő energiát, úgynevezett hőterhelést kéne ellensúlyoznunk, ami egy komoly kályhának felel meg - mennyivel egyszerűbb és olcsóbb a külső redőnyöket leengedni! Persze hő a falon át is érkezik - mondhatják -, a tíz fokos hőmérsékletkülönbség hatására azonban durván számítva (mivel a falunk hőátbocsátása 0,4 W/m2 K) mindössze 4 watt négyzetméterenként, azaz az ablakon beömlő hőnek századrésze se. A nappali teljes falfelületén mintegy 150 W energia jut be - ez két lámpaizzó hőleadásának felel meg. A nappali órák alatt ezen az úton összesen mintegy 1,5 kilowattóra (5 400 kJ) hő érkezik. Hogy bent milyen meleg lesz ettől? Nos, ez attól függ, a nappali falai és padlója mennyi hőt tud felvenni. A korszerű négyzetméterenként (csak) 250 kilós, összesen 9 tonnás téglafal, mivel a tégla fajhője 0,9 kJ/kgK, ha a padlót és a födémet nem is vesszük számításba, mindössze 0.7 fokot melegszik fel. Persze ehhez nemcsak árnyékolni kell, hanem az ablakokat is csukva kell tartani - hogy nem lesz bent levegő? Erre is igaz, mint a téli szellőztetésre: rövid, két perces huzatolással, azaz a helyiségek átszellőztetésével a felesleges pára és az elhasznált levegő eltávolítható, és az így bevitt hő (az említett nappalira mintegy 1300 kJ, ami 0.2, azaz két tized fokkal) elhanyagolható mértékben emeli a hőtároló téglafal hőmérsékletét.

Persze, ha nem árnyékolnánk, a teraszajtókon beáramló 21 kilowattóra (75 600 kJ) energia közel tíz fokkal melegítené a szobát. Az árnyékolás hatékonysága is fontos, legjobb a külső mozgatható árnyékoló (zsaluzia, redőny, textíliák, fémlamellák), majd következik a külső fix árnyékolás, a két üveg közötti mozgatható reluxa, roletta végül a belső hővisszaverő szalagfüggöny, pliszé, reluxa, roletta. Nem véletlen, hogy az OTÉK tervezett módosítása már konkrétan előírja: (86. §) "építészeti eszközökkel (pl.: külső árnyékoló) kell biztosítani a túlzott nyári felmelegedés elleni védelmet". Az első tehát a nappali zárás - a második az éjszakai szellőztetés. Bár a kánikula tombolásának utolsó két napján éjszaka is csak 20-25 fok volt így alig frissült a levegő, a korábbi napokon a ház jól visszahűthető volt éjszakai-hajnali átszellőztetéssel, 24 fokra. Ekkor nappal is csak 24-25 fok volt a házban, de - mint a számokból látszik - az éjszakai áthűtés nélkül is átvészelhető egy-két nap alig pár fokos melegedéssel, nálunk épp kettővel.

redőnyredőnyA kánikula ellen tehát nem is olyan nehéz védekezni, ha megfelelően árnyékolunk, és egy kicsit odafigyelünk. Talán már nem is kell figyelmeztetni rá: új építésnél már a tervezés fázisában gondoljunk a napsütés elleni védelemre, hiszen esztétikus eredményre csak így számíthatunk. Vakolható tokos redőnyök, integrált zsaluziák, tolható fatáblák, külső textilárnyékolók g - a legfontosabb a ház karakteréhez való illeszkedés.

zsaluziazsaluziaA jövő nyilván nem az energiafaló légkondicionálóké, amelyek nemcsak drága üzeműek, és gyakran okoznak megbetegedést, de épp akkor teszik labilissá az elektromos energiaellátást, amikor a legnagyobb bajt okozza a gépek leállása az egyébként működésképtelen, elviselhetetlen irodaházakban. A tudósok által egyre inkább megerősített klímaváltozás gondolkodásunkat is át kell, hogy alakítsa: többet ésszel, mint energiával.

Csanády Pál építész, főszerkesztő/Alaprajz

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.