Zsaluzia, a nyári meleg ellen

A leghatékonyabb külső árnyékolóként számon tartott zsaluziát nem csak a svájciak pontosságával kidolgozott konstrukció tette népszerűvé. Nagy előnye, hogy használatával együtt gondoskodhatunk a megfelelő fényviszonyokról és a hővédelemről, az alumínium lamellák forgatásával a szabad kilátás és a szellőzés is megoldott.

Könnyen belátható, hogy az ablakok, teraszajtó üvegfelületein át érkező tűző nap ellen a legjobb hatásfokkal úgy védekezhetünk, ha be sem engedjük. Vagyis külső napárnyékolót választunk. A zsaluzia először közintézményeken, bevásárlóközpontokon jelent meg, aztán, felismerve páratlan erényeit, magánházak, lakások ablakain is feltűnt.

ZsaluziaZsaluziaA zsaluzia tulajdonképpen a reluxa külső „testvére“ működési elvét tekintve. Nagy különbség azonban, hogy a zsaluzia lamelláit a kültéri igénybevételnek megfelelően alakították ki: alumíniumból készül, az UV-sugaraknak ellenálló felületkezeléssel, masszív vezetősínekkel, hogy szeles időben is használhassuk. A 65, illetve 80 milliméter széles domború, kétoldalt peremezett lamellákat a Rollstar alumínium vezetősínbe bújtatja. Ebbe lágy műanyag betétek kerülnek, amelyek csaknem zajtalan használatot biztosítanak. Ha nem alumínium sínbe kerülnek, akkor mindössze négy milliméter átmérőjű, műanyag bevonattal ellátott acéldrótkötél fűzi össze a lamellákat. Mindkét megoldás kérhető a Rollstar szakembereitől, ahogyan az is, hogy a homlokzattal színárnyalatban leginkább harmonizáló vezetősínt és lamellákat ajánljanak. A lamellák fehér, szürke, ezüst mellett bézs, zöld és akár sötétbarna színben is készülhetnek.

De mi teszi a zsaluziát páratlan külső napárnyékolóvá? Kezdjük azzal, hogy mivel a hőátadó felület kültéren van, a lamellákon leadott hő nem jut a lakásba. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a zsaluzia lamellái zárt állapotban, illetve 45 fokban nyitva is legalább öt-hat Celsius-fokkal hűvösebben tartják az árnyékolt helyiségeket, a legnagyobb melegben is. Ennek kedvező hozadéka, hogy klímaberendezést és a hűtőgépet is energiatakarékosabban használhatjuk nyáron. A hőszigetelésnek persze télen is jó hasznát vesszük, így egyszeri beruházással hűti és fűti otthonunkat a zsaluzia.

Mit tud még a zsaluzia? A lamellák forgatásával természetes megvilágítás mellett kizárhatjuk a nap hőjét és az UV-sugarakat, mindeközben nem akadályozza a kilátást, a betekintést viszont igen, a helyiségek szellőzését legkevésbé sem zárja le.

A zsaluziát a magasabb komfortérzetre vágyók kézi működtetés helyett felszereltethetik elero motorral. Egy motorral akár három zsaluziát is működtethetünk egyetlen gombnyomással. A kényelem mellett a motorizálás előnye, hogy a fény- és szélérzékelő automatika, illetve a hőmérséklet- és nedvességérzékelő intelligens és megbízható szabályozója az épület klimatizálásának.

Ha most építkezik, felújít, illetve nyílászárócsere előtt állt, gondolnia kell a zsaluzia helyigényére, hogy az felhúzott állapotban ne „lógjon be“ az üvegfelületbe. A zsaluzia ilyenkor esztétikusan besüllyeszthető a homlokzat síkjába, vakolható, színezhető kötényfal mögé építve. Ha ez a lehetőség nem áll fenn, akkor a szerelés során a homlokzatra védőlemez vagy védőburkolat kerül, ami mögé felhúzható és elrejthető a lamellaköteg.

A zsaluzia praktikus, időtálló, látványos napárnyékoló rendszer, amelyet a Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. bemutatótermeinek egyikében, Budapesten kívül az ország több pontján is megtekinthet, kipróbálhat.


Kapcsolódó anyagok

Kérjen árajánlatot

Egy rövid űrlap kitöltésével

Látványtervező

Hadd könnyítsük meg döntését!

Kattintson!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bejelentkezés

Amennyiben regisztrált felhasználónk, itt léphet be.